preobrazba

Beljakovine ali OH za zajtrk?


zajtrk.png


14730757_213739845705361_4862155767962140672_n.jpg


Če ste na prvo vprašanje odgovorili pritrdilno, se odgovor velikokrat skriva v zajtrku. Je pretežno beljakovinski z maščobami ali poln ogljikovih hidratov?

Torej – včasih so nas konstantno pitali z informacijami, da se zajtrka pod nobenim pogojem ne sme izpustiti ter da se je treba že navsezgodaj napokati z ogljikovimi hidrati – kosmiči, kruhom, ipd.

Pa je to res optimalen zajtrk? Zakaj povsod videvam slike zdravih zajtrkov, kjer so na slikah kosmiči s sadjem? Ali tega ne smem jesti, če želim izgubiti odvečno maščobo?

Ok, naj malo razjasnim situacijo. Odgovor se – kot vedno – skriva nekje v sredini! Ljudje s prekomerno težo in slabo inzulinsko občutljivostjo se večinoma bolje odzovejo na zajtrk, ki ne vsebuje ogljikovih hidratov. Ljudje z majhnim odstotkom telesne maščobe in dobro fizično pripravljenostjo pa velikokrat z lahkoto izberejo obrok, ki vsebuje OH, brez da bi jim energija hitro padla. Mladen, kako naj ugotovim, kaj je najboljše zame?

S svojimi varovanci v skladu z njihovimi cilji, metabolizmom ter počutjem izvedem test. Spodaj je primer treh obrokov, vsak vsebuje 500 kcal.

Ko se zjutraj zbudite in pojeste enega izmed obrokov, kako se počutite po eni do dveh urah po obroku?

Obrok 1 – OH:
ovseni kosmiči s sadjem: 500 kcal

Obrok 2 – MAŠČOBE + BELJAKOVINE:
jajca, sir, piščančja prsa: 500 kcal

Obrok 3: MAŠČOBE + OH + BELJAKOVINE:
jajca, ovseni kosmiči, jagodičevje, oreščki: 500 kcal



MilkLife_Social_GirlEating_Website.jpg

Če ste pojedli obrok z OH ter se po eni uri počutite kot pomečkana kartonska škatla, ki jo že 10 dni moči dež – potem zajtrk z OH definitivno ni za vas. V takih primerih tudi z drugimi obroki v dnevu ne morete zadovoljiti neustavljive želje po prigrizkih in visoko kalorični hrani, saj že zjutraj ne stabilizirate nivoja sladkorja v krvi.

In ne, od svojih varovancev ne pričakujem, da že navsezgodaj pijejo proteinske šejke – ravno nasprotno. Spodbujam jih, da jedo pravo hrano – v pravih kombinacijah.

Velikokrat se zgodi, da se s spremembo našega telesa spremenijo tudi potrebe po količini in vrsti hrane, ki jo zaužijemo. S pravilnim vnosom hrane in dobrim treningom je rezultat vedno zagotovljem!

Scroll to Top