preobrazba

Kako shujšati na poslovnem kosilu

Čas je za poslovno kosilo. Super! Hrana, druženje biznis, pa še v pisarni ni treba čepeti. Kljub vsemu vas rahlo grabi panika, saj se je v restavracijah zelo težko upreti raznovrstnim slastnim skušnjavam. Ahh, pa tako dobro je šlo vse skupaj – vse je lažje ko si človek kuha sam! Vseeno se je treba naučiti jesti na novo tudi zunaj. Vse skupaj le ni tako težko, kot izgleda in navsezadnje hujšanje ni kazen, pa tudi smrtna obsodba užitkom ne – le sprememba načina razmišljanja in prehranjevanja.


Screen Shot 2018-01-04 at 22.58.04.png

1. Lokacija, lokacija, lokacija

Če je izbira lokala prepuščena vam, se definitivno odločite za restavracijo z morsko hrano ali s hrano z žara. Izogibajte se restavracijam s težko in mastno hrano. Uf, še dobro, da se na poslovna kosila ne hodi v McDonald’s!


Screen Shot 2018-01-04 at 22.58.12.png

2. http://www…

Hvala bogu, da smo že v 21. stoletju in da je večina menijev že online! Pred kosilom nujno pobrskajte po internetu in dobro preglejte meni restavracije, v katero se odpravljate. Tako se bo veliko lažje upreti hrani, saj se vam ni treba kar naenkrat soočiti z nešteto možnostmi. Čas za razmislek je pomembna stvar! Namesto hitre reakcije – dobra strategija.


Screen Shot 2018-01-04 at 22.58.20.png

3. Dober tek!

Izbor hrane v restavraciji je preprost. Bistra juha? Absolutno. Kremna juha? Raje ne. Pri glavnih jedeh je najvarnejši izbor piščanec na žaru ali dober steak, zraven pa popečena zelenjava ali solata. Odličen izbor je tudi riba ali lignji na žaru z blitvo s krompirjem. Natakarja prosite, naj v kuhinji jedem ne dodajo olja, saj je veliko lažje oceniti količino, če si zabelimo sami. Če naročamo solato kot glavni obrok, prosimo naj preliv prinesejo posebej – če je masten in kremast, raje izberemo malo olja in kis. Natakarji so tu, da svetujejo, zato jim je treba brez sramu postavljati vprašanja o jedeh. Izogibajte se testeninam, cvrtju, smetani in težkim jedem. Kaj pa topel puhast kruh, ki ga prinesejo pred jedjo? Lahko ga tudi odnesejo! In še enkrat ponavljam – žar je car!


Screen Shot 2018-01-04 at 22.58.29.png
  • kremaste omake so sicer slastne, a v njih se skriva veliko masla, smetane in sira
  • cvrtje je izjemno kalorično in težko prebavljivo
  • porcije testenin in riža so v restavracijah praviloma veliko večje kot doma
  • v prelivih za solate se skriva veliko kalorij, še posebej če je osnova majoneza
  • pri kuhanih jedeh je težko oceniti količino, lahko vsebujuejo veliko maščobe
  • jedem z žara ni potrebno dodati veliko maščobe
  • solato lahko zabelite sami in imate popolno kontrolo
  • meso, ribe in zelenjava so hranljivi in lahko prebavljivi

4. Na zdravje!

“In kaj boste popili?” Coca-colo? NE!  S sladkimi pijačami vnašamo odvečne kalorije, tudi hrano je veliko težje prebaviti, če imamo v organizmu toliko sladkorja. Raje izberite vodo, lahko tudi z mehurčki, če iščete malo popestritve naj dodajo rezino limone. Prija tudi limonada brez sladkorja! Morda ohlajen nesladkan metin čaj z ledom in limono? Mmm. Kaj pa kozarec vina? Lahko, vendar samo eden. Ohraniti je treba trezno glavo – tako v poslu, kot pri kosilu.


Screen Shot 2018-01-04 at 22.58.39.png

5. Najslajše za konec

Če je možno, se raje izognite sladici. Če pa vam želja po piki na i ne da miru, si v pisarni privoščite majhno pregreho, vendar razmišljajte o količini in kako vpliva na celodneven vnos kalorij. O nasvetih, kaj imeti v predalu v pisarni, ko hujšamo, pišem naslednjič. Po kosilu raje naročite en dober espresso, navsezadnje je čas, da se vrnete k delu!


Screen Shot 2018-01-04 at 22.58.48.png
Scroll to Top