preobrazba

  KLJUČ MOTIVACIJE?

V določenem obdobju v svojem življenju sem veliko delal na sebi, ozaveščal pozitivno in čistil negativno. Tako sem mnogokrat v tišini posedal na kavi in le opazoval ljudi. To je tisti moment, ko si nevidni člen in imaš vpogled na slikarsko platno medčloveških odnosov. Nasmeh dame, uhajanje pogledov, izrisane globoke gube na možakarju, široke radovedne oči otroka. Sprašuješ se kakšno zgodbo nosi vsakdo izmed njih. Kaj je preživel in kaj ga še čaka. Na ta svet pridemo kot nepopisan list, ampak hkrati prinesemo tudi željo po odkrivanju še ne znanega. Spomnim se sebe kot otroka, kako sem raziskoval svet okoli sebe. Rjuha ter kos palice in v domišljiji sem že z mečem drvel kot poslednji vitez, ki bo rešil svet. Enako danes vidim svojo hči, v kateri vre ta želja spoznavati vse. Motivacija enostavno izkusiti, videti, občutiti. Ta trenutek. Sedaj, Takoj. Vendar v odrasli dobi, ko nam stvari počasi postanejo samoumevne in rutinske, ko ne občutimo več otroške navdušenosti, težje najdemo motivacijo za marsikatero stvar.  Zato sem se odločil danes spregovoriti o MOTIVACIJI in kakšne so njene zakonitosti.


Brez naslova.png

Motivacija je psihološki element, ki spodbuja organizem, da ravna v skladu s svojimi cilji, željami, potrebami in notranjo kontrolo. Nanjo lahko gledamo kot na gonilno silo, ki nas prisili, da ravnamo v skladu z nekim ciljem.

ZAKONITOSTI motivacije:

  1.        Za motiviranje drugih moramo tudi sami motivirani.
  2.        Za motiviranje je potreben cilj.
  3.        Za motiviranje je potrebno priznanje, pohvala.         
  4.        Soudeležba in ustrezna povratna informacija o delu motivira.
  5.        Če vidimo, da napredujemo, nas motivira.
  6.        Izziv motivira, če imate možnosti za zmago.


aajah.jpg

Tudi sam sem šel skozi obdobje, kjer sem moral najti vseh šest točk zakonitosti motivacije in svoje telo pripeljati nazaj v formo. Zakaj sem to delil z vami?

Pravimo, da ne moreš razumeti človeka, če nisi v njegovih čevljih. Se strinjam. Je pa definitivno lažje razumeti potrebe in želje nekoga, če si preteklosti prehodil enako pot. Tudi sam sem imel padce, vendar sem poiskal navdih in vzbudil ponovno željo postaviti se nivo višje, zato lažje razumem težave svojih varovancev, jih spodbujam in vedno verjamem, da lahko v sebi najdemo moč za spremembo. 

Danes je moja motivacija širitev zdravega življenjskega sloga med ljudi in vaš uspeh. Želim pomagati prižgati spet iskrico, željo po izkušnji, poiskati motivacijo in voljo. Saj kjer je volja, je tudi POT! 🙂


Brez naslova.png

                 Vaš Mladen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top